Del 26 de diciembre de 2024 al 4 de enero de 2025

No podem canviar la història però sí imaginar com seria molt millor. I casualment, eixa millora passa sempre per la terreta. A continuació, cinc esdeveniments i descobriments històrics que hagueren sigut molt millor si hagueren succeït per estos llars.

  1. Invenció de la Coca-Cola. El 8 de maig de 1886 un farmacèutic d’Atlanta, Estats Units, anomenat John S. Pemberton va crear un xarop contra els problemes de digestió que es convertiria en el refresc més famós del món. Tots coneixem el seu sabor, les seues famoses campanyes de publicitat, les xifres milionàries però… i si el descobriment de la fórmula haguera ocorregut a València? en la seua composició apareixeria la xufa? tindria un altre color? combinaria dolç i salat? Espera, no elucubrem més, que els pobletans d’Aielo de Malferit tenen una altra versió…
  2. Llançament de l’Apol·lo 11. Cap Cañaveral versus Cap de Sant Antoni. No hi ha discussió possible, no hi ha res a explicar. El 100% dels astronautes entrevistats preferix passar les seues últimes hores abans de l’envol disfrutant de les bondats de la Marina Alta, que per alguna cosa tenen un alt coeficient intel·lectual.
  3. Creació d’ARPANET. L’Internet primitiu connectava en xarxa una sèrie de computadores de diverses universitats de la costa oest dels Estats Units. Suposem que en els missatges de prova es preguntarien sobre l’horari de les classes, les dates d’examen, què hi havia al menú del dia de la cantina de la facultat de ciències aplicades i altres coses sense importància pròpies de la vida del campus. Ací també ens haguera vingut de luxe per saber si venia la riuà i qui anava a ser el pirotècnic de la primera mascletà de l’any.
  4. Primer tren bala. A mitjans dels anys 50 els japonesos es van posar seriosos amb el tema dels trens d’alta velocitat i van aconseguir unir les principals ciutats del país gràcies als gairebé 300 km per hora que arriben els seus ferrocarrils. Però l’avanç tecnològic ens sembla nimi. Des d’ací els proposem un veritable repte: aconseguir salvar la distància entre València Nord i Almassora en menys d’una hora i deu minuts de tren.
  5. Lliurament dels primers premis Nobel. El 1901 la Reial Acadèmia Sueca de Ciències lliurava els primers guardons a grans genis de la Literatura, Química, Medicina i companyia. Les cerimònies sempre han estat a l’altura dels seus homenatjats, però seria molt millor si la recepció tinguera lloc en aquesta meravellosa localitat de la Ribera eixa anomenada Sueca. Qui vol menjar arengades fumades i mandonguilles si pot menjar paella?